2016-07-05 11:00:01• hírek • Szatmar.ro

Újabb tehetséggondozási együttműködést írtak alá

Hétfőn, 2016. július 4-én Gödöllőn tartották meg II. Határtalan TDK Parlamentet, amelyen erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági felsőoktatási tehetséggondozást kifejtő oktatási intézmények és diákszervezetek képviselői vettek részt.

A konferencián az elmúlt évek összegzése mellett aláírták azt az együttműködési megállapodást, amely a romániai felsőoktatásban tanuló magyar diákok tehetséggondozásának segítésére biztosít keretet. Az együttműködési megállapodás értelmében a diákok és az őket képviselő diákszervezetek újabb öt évig szervezik az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia szekcióit, melyekről a résztvevők továbbjuthatnak az OTDK - Országos Tudományos Diákköri Konferencia szekcióiba.

Aláíró felek:
- András Szilárd az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács elnöke
- Szénás Szabolcs, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke
- Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke
- Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke
- Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke
- Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke, a HTDK szakmai vezetője.

Az eseménynek komoly szatmári vonatkozása is van Szénás Szabolcs, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke révén, aki Szatmárnémeti szülötte. Szénás kiemelte, az újabb megállapodás nem jöhetett volna létre a diákszervezetek és a benne tevékenykedő diákok munkája és az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciákkal szemben tanúsított elkötelezettsége, valamint a diákszervezetek és oktatási intézmények közötti példaértékű együttműködés nélkül. „A számok magukért beszélnek, ugyanis az elmúlt 5 évet nézve a négy ETDK-n jelentősen megnőtt a tudományos munkát végző és ezeknek eredményeit publikáló hallgatók száma. Míg 2011-ben 433 tudományos munka született, ez a szám 2015-re a 630-at is meghaladta. Ezzel a növekedéssel természetesen az OTDK-ra kijutott diákok száma is növekedett. Az OTDK-n 2013-ban 91 erdélyi dolgozatból 32 díjat, míg 2015-ben 119 dolgozatból 37 díjat hoztak haza a hallgatók" - magyarázta Szénás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: